Fråga från Nils från Småland
Hej!
Vi skall bygga ett hus i Burserydstrakten på ca. 150 kvm + garage på ca. 40 kvm i samma standard med vattenburen golvvärme.
Var får man reda på om man behöver radonsäkra gjuten platta på mark.
Vilken platta på mark är bäst idag (fabrikat) och hur fungerar och monterar man radonskyddet om det behövs.
Lösullsisolering för tak, vad tycker du om det och hur ventilerar man bäst för att ej få svartmögel på råsponten framöver.
Bästa Hälsning!
Svar från Micke
Hej När det kommer till radon så gillar jag att lägga radonduken mellan lager 2 och 3 om man väljer kantelement med mer isolering .
Väljer man ett annat kantelement (med 10 cm isolering) kan man lägga radonduken mellan första och andra lagret cellplast.
När det kommer till kvalitet på grund så hade jag delat in frågeställningen i olika delar
-
- Isolering
- Pris
- Kvalitet
- Konstruktion
- Miljö
Isolering

Pris
Den stora prisskillnaden mellan olika lösningar kommer mestadels av hur grunden konstrueras. Min lärdom är att man inte ska överdimensionera grunden för mycket. Då blir den dyrare än nödvändigt. Mycket av detta kan knytas till mängden armering som går åt (se nedan under konstruktion).
När det sedan gäller pris på det materialet som du ska köpa in efter grundkonstruktionen så är det bra att kolla runt. När det gäller små grunder (mindre än 20kvm) så är byggmaterialhandlarna konkurrenskraftiga. På större grunder är grundmaterialleverantörer mer prisvärda.
Kvalitet
Olika personer tycker olika saker är viktigt. Kvalitet är inte något man alltid är överens om. Men för mig är kvalitet i en grund
- För mig är det viktigt att ha raka kantelement som inte bångnar eller vars ytskikt kan släppa (dvs limmet släpper). Detta hänger ihop med hur grundelementen tillverkas. Med raka kantelement får man en enklare montering än om kantelementen ”bångnar”. Detta styrs till mångt och mycket hur ytskiktet på grunden appliceras. Kantelementet består av ett ytskikt och en cellplastkärna. Ytskiktet ska skydda grundmuren mot stötar under hela husets livslängd. Dessutom inverkar det på grundens hållfasthet. Vissa leverantörer limmar på en fibercementskiva. Andra gjuter direkt på kantelementets cellplastkärna. Oavsett hur man gör är det ytskiktets tjocklek som gör hur rakt och fin grundelementen blir. Därmed får man en enklare montering, eller rättare sagt det går att montera utan problem. När kantelementen bucklar och bångnar bygger man in spänningar i grunden vilket jag inte gillar. Ett tjockare ytskikt gör dock grundelementen tyngre vilket inte alla gillar. Det är en tradeoff. Jag tar dock raka fina kantelement som väger lite mer gentemot buckliga lätta element.
- Bra kvalitet på cellplasten. Detta är enkelt. Importera inte skräp så är problemet löst. Köp bra cellplast. Men samtidigt behöver du inte överdimensionera kvalitetet i onödan (dvs s100 duger bra jämfört med ex s200 om dina laster inte är jättehöga). Kolla med din grundleverantör så du inte överdimensionerar grunden heller. Lagom är ett bra ord.
Konstruktion
Olika grundleverantörer jobbar med olika konstruktioner. Framförallt på kantelementens tillverkning (se ovan) samt hur man armerar i kantbalken. Det finns armeringsbyglar (villabyglar) samt armering med armeringsjärn och att armeringsnätet förs in över kantbalken. Om du har mycket höga laster 3-4 våningshus så kan du behöva dyra bygellösningar. Annars räcker armering med armeringsjärn och armeringnät i kantbalken. Detta gör att mindre armering går åt vilket leder till en lägre kostnad.
Miljö
Genom att försöka minska mängden betong och armering så att det är dimensionerat utifrån lasterna så får du en mer miljövänlig grund.
Jag samarbetar med Tjällden AB. De uppfyller enligt mig villkoren med sina grunder.
Men viktigt att veta att jag är inte objektiv – jag har samarbetat med dem sedan 2010 så jag är minst sagt partisk. Så kolla runt – det finns säkert fler som har lika bra grunder – men jag gillar dem.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS
Inlägget Gjuten platta och radon! dök först upp på .