Fråga från Claes från Trosa
Hej Micke,
Kan du säga något om prisförhållande mellan grund på cementplatta och hybridgrund, lämplighet samt för och nackdelar vid bygge av fritidshus på ca 100 kvadratmeter i Jämtland?
Svar från Micke
Hej Claes,
Prisbilden är totalt sett mindre för hybriden jämfört med en betongplatta. Du slipper betongen (men har lite dyrare kantbalkar än L & U-elementen) och behöver ingen armering i kantbalken eller i plattan. Metoderna ska dock egentligen inte jämföras då hybriden passar (just nu – utveckling pågår ska sägas) bäst för hus med bärande bjälklag (tänk dig en altan – den har bärande bjälklag där plintarna bär altanen). Med hybriden bär grundbalkarna upp bjälklaget som fördelar all husets laster. I en betongplatta bygger man väggarna direkt på grunden. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag samarbetar med Tjällden så mina råd ska därför beaktas utifrån det perspektivet. Jag är alltid ärlig men vill lyfta fram att samarbetet är där (läs mer om dessa samarbeten här).
Fördelar betongplatta (generellt – ej bara i förhållande till hybriden):
- God isolering
- Fuktsäker
- Golvvärme enkelt att gjuta in
- Inget bärande bjälklag behövs
Nackdelar betongplatta (generellt – ej bara i förhållande till hybriden):
Jag kommer på följande nackdelar med betongplattan på rak arm.
- Högre kostnader med denna metod pga betong och armering och allt där tillhörande (montering av armering, passning vid gjutning, stopp för bygget under torkning mm mm)
- Man kan ifrågasätta miljöpåverkan på en betongplatta pga betongen och armeringen (armering och cement har båda kraftig inverkan på koldioxidutsläpp). Men detta är en standardgrund och står enkelt kvar i 100 år. Därav kan man motivera denna miljöpåverkan. Men grunden har klart större miljöpåverkan än krypgrunden och hybridgrunden.
- Betongplattan behöver torka – helst en månad eller tom mer om man vill vara helt säker på fukt innan ex man lägger på tätskikt (plastmatta eller liknande). Så länge man inte stänger inne fukt kan man börja jobba med stomresning efter 1 vecka cirka om huset har god ventilation efter att husets stomme är rest.
Fördelar hybridgrund
- Ingen betong behövs förutom i gjuthålen som gjuter ihop blocken och monteringsplattorna. Därav blir även monteringen enklare.
- Ingen armering behövs då man inte har någon betong. Styrkan i grunden finns i grundblocken som kommer färdiga från fabrik
- God isolering
- Angående fukt så pågår det en process för att typgodkänna denna grunden. Är man mycket orolig för detta och vill ha det skriftligen bör man vänta ett tag med detta tills denna process är klar. Jag menar att ett bärande bjälklag är helt säkert för fuktproblem om man lyder Tjälldens rekommendationer. Jag är så säker att jag själv bygger med denna metod men lägger ”flytande golv” (tjock spånskiva som läggs direkt ovanpå cellplasten). Det finns inga bärande delar i grunden av organiskt material då som kan påverkas så det absolut värsta som skulle kunna hända är att man får byta spånskivan. Men många lägger ju spånskiva på betonggolv och det är inget problem om man väntar tills betongen härdat klart. Här behöver man inte vänta. Bara smacka ut spånskivan. Skivan ligger på varma torra sidan och kommer inte i kontakt med någon fukt. Faktum är att betongen skapar fuktproblem idag för byggare som har bråttom. Bortsett från betongen (och armeringen) så är metoderna för betongplatta och hybrid identiska egentligen. Men som sagt, Tjällden lanserar grunden framförallt för hus med bärande bjälklag.
- Vattenburen golvvärme kan appliceras men denna typ av golvvärme är lite dyrare än ingjuten vattenburen golvvärme
- Rördragningar är enklare att åtgärda än betongplattan men mindre enkelt än krypgrunden
- Lägre miljöpåverkan. Ytskiktet på dessa balkar är ändå rätt kraftigt och av betong. Men betongmängden är helt klart mycket mycket mindre jämfört med om du väljer en kantbalk av betong.
- Grunden är mycket enkel att förstå och allt utom markarbetet kan man ganska enkelt göra själv.
- Perfekt för platser där betongbilar har svårt att komma till.
Nackdelar hybridgrund
- Nackdelen med hybridgrunden är att den är ny. Dvs kontroll/kvalitetsansvariga känner inte till den. Process pågår för detta men är man inte inställd på detta och tar de diskussionerna med dessa personer längs med byggprocessen så ska man avvakta med denna grunden.
- Precis som med en plintgrund så kan du inte i efterhand göra drastiska förändringar i planlösning som leder till mycket tunga laster. Du behöver kolla noga om konstruktionen håller. Om du bygger direkt på grunden (dvs ej bärande bjälklag) så kan du enklare göra dessa förändringar. Då kan du enklare förstärka under golvet där den nya punktlasten uppstår. När du ändå ska bygga upp spisen öppnar du bara golvet. Lyfter bort ett eller två lager cellplast lokalt och sedan gjuter en förstärkning.
För exakt pris bör du nog kontakta Tjällden direkt så du får in offerter på grunden. De har betongplatta också så de bör kunna ge offert på båda. Osäker om de har byggare i Jämtland. Jag har dåligt med kontakter där tyvärr.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS
Inlägget Hybridgrund – pris i förhållande till platta dök först upp på .