Det som händer när man får problem med syllarna är ofta att syllen har legat direkt på en blöt husgrund. Då riskerar syllarna att skadas av röta av mögel. Speciellt om det tillförs väta hela tiden.
Mät fuktigheten i syllarna
Se till att mäta fukten i syllen. Om man har träsyllar så ska fuktigheten i dessa vara mindre än 17%.
Vad är kostnaden för att byta syll?
Att byta ut sin syll är dyrt om man har otur. Man kan räkna på allt mellan 1 500 kr per meter till över 2 100 för mycket jobbiga projekt. Dessutom beror det lite på hur man gör det och vilka material man använder.
Hur byter man ut syllen
När man ska byta syllen på huset så går man som regel in i huset inifrån. Man tar en eller par meter i taget och kapar bort den cirka 10 cm av väggen nere vid golvet. Väggarna kilas upp med exempelvis 10 cm höga träbitar. Man ersätter sedan träsyllen (som är problemet) med med rostfri stålsyll. Under stålsyllen brukar man dessutom lägga syllskydd av plast eller tjärad papp. Sedan är det bara återställa väggen med gips och bredspackel och måla om.
Använd stålsyllar och syllpapp
Det är helt otroligt att vi i Sverige, en bra bit in på 2000 talet, fortfarande använder träsyllar. När man lägger nya husgrunder använder många fortfarande träsyllar. Det är många som argumenterar för att det inte ska spela någon roll eftersom det ändå inte ska tränga in fukt där. Då har man ett större problem. Så kan man inte tänka anser jag. Det är bättre att använda fuktsäkra material (gärna som väggreglar också om man kan). Försök byta ut de delar i väggkonstruktionerna som skapar problem, gipsen och trä. Dessa organiska material hanterar fukt väldigt dåligt. Vid nyproduktiopm dunstar vatten upp från husgrunden under tiden betongplattan brinner. Dessutom kan syllen vara exponerad en längre tid innan klimatskalet kommit på plats. Använder man stålsyllar och syllpapp så har man garderat sig ganska väl för framtida syllproblem.
Hur går ett syllbyte till?
Projektet att byta syll på ett hus tillhör ett av de mer kostsamma eftersom syllen är en så viktig del av huset. Syllens funktion är bland annat att fördela lasterna från bärande konstruktioner i huset (reglar) så att den fördelar sig jämnt över grundbalken (krypgrund) eller kantbalken (platta på mark).
Kan man byta syll själv?
Ja det kan man. Vi kommer så fort som vi kan uppdatera den här artikeln med information om detta.
För att undvika problem efter syllbytet
Det bästa sättet att undvika framtida problem med syllarna efter syllbytet är:
- använd stålsyllar med syllskydd
- undersök varifrån fukten som blött ner syllen kommer ifrån. eventuellt är grunden dåligt dränerad
Inlägget Dåliga syllar – kostnad och priser för att byta syll dök först upp på .