När man gräver för grund och pool så skapas stora schaktmassor. Deponeringsavgiften för dessa schaktmassor är en kostnad vi får många frågor om. Anledningen är givetvis att kostnaden är relativt hög i kombination med att den ofta utelämnas i offerter från grund och poolbyggarna. Det gör att ämnet ofta blir ett problem man får hantera senare i processen eller som leder till misstroende redan tidigt i offereringsprocessen. Det är olyckligt och vi vill föra fram problemet så det är tydligt vad deponiavgiften är för något och ungefärlig kostnad.
Obehaglig extrakostnad man inte budgeterat med

Vad är deponiavgift?
Deponiavgift är den avgift du eller den som bygger åt dig får betala för att köra iväg med schaktmassor och deponera dessa på utpekat ställe.
Hur stor är deponiavgiften
Deponiavgiften kan variera, men inte så mycket att det rättfärdigar de skillnader i offerter vi stött på genom åren. Påslag på flera 100 % har vi stött på flera gånger.
Så här kan man räkna:
- Räkna med mellan 1300-1600 kr per lass för tippavgiften + moms
- Räkna med mellan 600 – 800kr + moms/timme för frakten. Här spelar det därmed stor roll hur långt det är till deponistationen och vart i Sverige du bor (stockholm / GBG har värre trafiksituation än ex Malmö vilket gör att man hinner tippa färre lass/dag i Sthlm/Gbg)
Hur mycket rymmer en lastbil
En lastbil rymmer cirka 12 ton jord. Kom ihåg att jord som grävs upp för att förbereda för en pool eller en grund expanderar när man grävt upp den. Och man ska ta cirka 1,7 ton per kubikmeter jord. Därmed kan du räkna på att en bil rymmer ungefär 7 kubikmeter schaktmassor.
Hur mycket kostar frakten bort med schaktmassor med en lastbil
Det varierar kraftigt. Det beror mycket på hur långt du har från en deponi.
Vi kan vittna om stora geografiska skillnader mellan priser på offerter från grundbyggare baserat på
- avstånd från deponi
- vart i landet man bor – Stockholm sticker ut som vanligt i kostnad
Räkna med mellan 600 – 800kr + moms/timme för frakten. Här spelar det därmed stor roll hur långt det är till deponistationen och vart i Sverige du bor (stockholm / GBG har värre trafiksituation än ex Malmö vilket gör att man hinner tippa färre lass/dag i Sthlm/Gbg)
Schaktmassor kan tas emot av behövande för byggprojekt
Om du har behov att ta emot schaktmassor för ditt byggprojekt kan du kontakta oss. Då kan vi i en närbesläktad artikel visa upp och agera mellanhand för dessa projekt. Vi lägger gärna ut dina behov här på husgrunder.com och hoppas att någon som har behov att bli av med schaktmassor kontaktar oss så vi kan ta kontakt med dig. Du kan välja att vara anonym fram till att du kommit i kontakt med din motpart.
Observera att det kan vara anmälningspliktigt att ta emot schaktmassor
Schaktmassor är i allra flesta fall ofarliga att använda vid byggnation. Men användning av schaktmassor bör stämmas av med kommunen och om det finns risk för att du påverkar vattendrag i din närhet kan det krävas tillstånd från länsstyrelsen. Kontakta din kommuns berörda enhet (många kommuner har en miljöavdelning) och fråga dem hur de ser på hur schaktmassor kan användas på din tomt. Speciellt om det finns olja, spillrester, byggrester såsom tegel, kakel osv. Men dessa behöver inte vara ett problem (förutom olja och spillrester) så hör med kommunen.
Inlägget Deponeringsavgift vid grävning – en kostnad många glömmer dök först upp på .