Navigera enklare i artikeln genom internlänkarna
- Olika plintlösningar för altaner
- Bjälkar och bjälklag för att bygga sin altan
- Vanligaste dimensioner på bärlinorna
- Hur stor är spännvidden för dessa olika balkdimensioner
- Altaner och frågeställningar kring trall
- Altaner och frågeställningar kring trallskruv
- Fästa altanen i grunden, tex en betongplatta
- Dimensionera altanens laster inklusive snölaster
- Isolera altangolv med cellplast/frigolit
- Altanskötsel
- Behövs fiberduk under för att hindra ogräs?
Olika plintlösningar för altaner
Det finns också olika sorters plintlösningar för en altan.
- köpta färdiga plintar
- gjutna plintar i papprör
- markskruvar
Bjälkar och bjälklag för att bygga sin altan

Dessa är
- dimensionen på bjälkarna i bärlinorna
- spännvidden för golvbjälkar, dvs avstånd mellan bärande bjälklag
Vanligaste dimensioner på bärlinorna
Som jag beskrivit ovan ska ju bärlinorna bära upp hela konstruktionen. Detta ska de göra mellan plintarna eller vad man nu byggt upp för typ av altangrund.
De vanligaste dimensionerna på bärlinorna är
- 45 mm x 145 mm
- 45 mm x 170 mm
- 45 mm x 195 mm
Relaterade frågor
Hur stor är spännvidden för dessa olika balkdimensioner
Summerat kan man säga att vill man vara på säkra sidan så ska man anlägga plintarna med cirka 2,5 meter mellanrum/spännvidd och använda en dimension på bärlinan på minst 45×170 mm. Men nedan finner du en mer detaljerad beskrivning om du vill hålla nere kostnaderna.
Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 145 mm regel
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 2,6 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 2,3 m.
Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 170 mm
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 3,0 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 2,7 m.
Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 195 mm
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 3,5 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 3,0 m.
Relaterade frågor
Altaner och frågeställningar kring trall

Men det finns virke och virke. Här följer information om altaner och olika trallfrågeställningar.
Hur tätt ska brädorna läggas för altanen

Åt vilket håll skall trallens altanvirke vändas
Du ska vända altantrallen så att du får träets ådringar så de ”ler”. Anledninggen att du vill göra detta är för att trä är ett organiskt material som försändras över tid och med skiftande väder. När du bygger upp din altan med dina trallbrädor utifrån denna princip så slipper du ojämna skarvar. Detta då du slipper du bräder som sticker uppåt i kanterna (långsidorna) av bräderna. Då vänder sig brädorna så de lyfter i mitten och sticker nedåt i kanterna.
Här har vi samlat våra frågor och svar om altaner och trall.
Altaner och frågeställningar kring trallskruv

Det finns också många tillverkare av skruv, och det finns inom varje tillverkare flera bra skruvar. Det är lite tycke och smak och man får verkligen vad man betalar för.
Jag har av historiska skäl (de är ej kund till mig) snöat in mig på ESSVE. Räcker för mig att kunna deras sortiment så har jag nog att hålla koll på.
Mitt val för vanliga konsumenter som vill ha en bra skruv
För oss vanliga konsumenter som skruvar mycket (t.ex. för en altan) men som inte är hantverkare till yrket tycker jag att dessa skruvar fungerar bra.
En annan trallskruv som är vanlig och riktigt bra men lite dyrare är ESSVE’s Corrseal trallskruv. Du köper skruven hos bl.a. Beijer Bygg
Hur djupt ska man skruva trätrallens skruvar
Lagom är ett bra ord. Skruva ner skruven så du låter huvudet precis tränga igenom trätrallen. Om du skruvar för lite så får du mycket osköna anvisningar där du och dina barn gör illa sig när de går. Skruvar du för djupt kommer det skapas små urgröpningar i trallen och där samlas det vatten som då kan göra skada på inte minst skruvarna.
Mitt val för proffs som skruvar mycket och vill minska belastningen på kroppen
För altaner så finns det nu en riktig ”bäst i klassen” skruv.
Tillverkaren ESSVE har lanserat en ny skruv som kräver mindre kraft av den som skruvar.
Skruven har tydligen testats utförligt av tillverkaren innan man lanserade den.
En låda med ESSVE skruv ”ESS drive” ska kosta cirka 200 kr i byggmaterialhandeln.
Här finner du en film om denna skruv
Det är en kombination av
- Monteringsverktyg
- hds bits
- Skruv av typen A4 rostfri
Nackdelar med detta system ser jag som just att det blir svårare att skruva upp trallen. Så om du t.ex. dragit känsliga rör (t.ex. från en pool till ett poolteknikrum) så rekommenderar jag dig att just där kanske inte ”gömma” trallskruvarna då du eventuellt kan behöva komma åt rören.
Här är frågeställningar jag har fått kring trallskruv.
Förankra altanen i huset/husgrunden?
Jag har den åsikten att man bör undvika att fästa saker i grunden, ju tyngre desto sämre. En altan, rätt gjord bör inte väga för mycket och då ska det gå fint.
Men om du har ett relativt dåligt utfört markarbete för altanen och den börjar sätta sig så kan det sluta med att altanen ”hänger” på grunden och det vill du inte. Så se till att du gjort markarbetet ordentligt så är det ok att fästa altanen i grunden, annars inte.
Det är också lättare att justera en eventuell sättning i altanen om den ligger fritt från huset.
Om man redan byggt altanen och den hänger på grunden behöver du inte riva upp allt. Försök istället stärka upp plintarna intill huset.
Fästa altanen i betongplatta?
Om du vill fästa altanen i grunden (se min input på denna frågeställning generellt här) som är en betongplatta är det bra att förstå hur betongplattan normalt är uppbyggd.
just grundändå ska göra en förankring så ska den göras i betongen innanför cellplasten. Betongen ligger 50-100 mm in beroende på vilket kantelement du använt.
Har fått endel frågor just relaterat till grundtypen betongplatta som jag försökt svara på här.
Dimensionera altanens laster inklusive snölaster
Vi bor i Sverige – där det snöar. I norra delarna av landet snöar det väldigt mycket. Snölaster är något din altan måste klara av.
Annars riskerar altanen att sätta sig.
Här har vi samlat frågor om altaner och snölaster.
Isolera altangolv med cellplast/frigolit
Många väljer att efter ett tag också isolera sitt altangolv. Det kan vara områden på altanen som används för uterum eller där man har tak över altanen och man vill kunna skärma av altanen lite. Det vanligaste alternativet som också står emot vatten bäst är att isolera altanen med cellplast.
Altanskötsel
Det är mycket med att sköta sin altan. Jag personligen har altanen från helvetet. Det beror på att jag bor granne med personer som har träd som skräpar ner något brutalt.
Här kommer lite tips kring att sköta sin altan.
Grönfri eller liknande förhindrar påväxt och alger på trallen
Det finns många olika medel för att tvätta sin trall och hålla den ren från angrepp. Här är några. Högtryckstvättar
För mig är det omöjligt att ha en fin trall utan att högtryckstvätta. Men när man högtryckstvättar sin altan ruggar man upp trämaterialet vilket gör det ännu känsligare för nerskräpning. Men jag har inget val. Döda påväxten genom högtryckstvätta med varmvatten
Kallvatten tar ej bort växtligheten på djupet. Varmvatten/hetvatten som är 70 grader och ända upp till ånga spränger bort plantan och roten. Man kokar cellerna så de dör. Tyvärr är maskinerna som behövs för detta proffsmaskiner. Du kan säkert hyra dem. Kontakta annars mig så ska jag försöka hitta bra entreprenörer som gör sånt. Nja är mitt svar. Du får inget ljus under så du behöver egentligen inte detta. Samtidigt är det en så liten kostnad att det inte skadar. Låt fiberduken ligga fritt Här har vi samlat övriga frågor och svar om altaner. Inlägget Bygga altan – hur tätt mellan reglarna och plintarna dök först upp på Husgrunder.com.
Det gör att jag går på med högtryckstvätten varenda år. Annars blir min altanen så tråkigt svart av trädets sav (eller vad det nu är som fullkomligt ”saglar” sönder min altan).
Sedan behandla med tralltvätt efteråt.Behövs fiberduk under för att hindra ogräs?
Det du ska börja med att göra är att först och främst gräva bort all gräs och växtlighet och för att sedan lägga en tät och heltäckande fiberduk eller svart plast på marken.
Fiberduken kväver rotogräs och den är anpassad för att hindra det oönskade ogräset att växa igenom.
När man har lagt på fiberduken är det viktigt att man inte täcker det med något annat täckmaterial, utan det bör ligga helt fritt. Se till så att fiberduken ligger så långt ner som möjligt, under grusbädden och detta för att det ska förhindra sättgrus att tränga upp. En fiberduk finns idag att köpa på de flesta byggvaruhus. Med hjälp av en plattvibrator kan du sedan låsa de. Du bör se till så att fiberduken ligger med minst 20 cm överlappning och detta för att plattorna lätt ska kunna fästas mot varandra. Ha alltid i åtanke att ju bättre du arbetar med fiberduken och ordnar rätt underlag, desto större chans får du i framtiden att undvika ogräs.
För att fiberduken inte ska blåsa bort ska du lägga antingen stenar eller betongplattor på den. När fiberduken är på plats är det sist men inte minst dags för att lägga reglar och fästa brädorna på vanligt sätt. Nu får du en terrass fri från ogräs. Frågor och svar om altaner