Källa: Tjällden AB – krypgrunder
Krypgrunder är enklare att lägga än en betongplatta och lämpar sig speciellt för hus som är prefabricerade då de ger huset en grundbalk att stå på som lämpar sig extra bra för hus med färdiga bjälklag.
Krypgrunden utgör en mycket stabil och kostnadseffektiv grund. Tidsåtgången och komplexiteten är mindre. Krypgrunder har haft ett dåligt rykte då många hus har fått fuktproblem med denna typ av grund. Om man använder isolerade grundelement och motverkar markfukten på ett effektivt sätt så är krypgrunden ett mycket intressant alternativ som fått en rejäl uppsving de senaste åren inte minst av kostnadsskäl.
När lämpar sig krypgrunder bäst
- En krypgrund lämpar sig extra väl när man bygger hus i fabrik och dessa kommer till byggarbetsplatsen med så kallade fribärande bjälklag.
- När man är ute efter lösningar som ger snabba och torra grundläggningar. Det kan därmed vara ett mycket bra val för ett hus där man inte vill gjuta en sula, exempelvis för tomter som ligger illa till för en betongbil.
Materialval – Grundbalkar, leca eller grundelement?

Grundelementen för husgrunden är betydligt mer kompakta och tål laster som inte grundelementen för platta på mark klarar av. De är därmed att betrakta som grundbalkar. Grundelementen är ofta gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in med fiberarmerad betong. Konstruktionen blir mycket stabil och är byggd för att undvika det som krypgrunder är ökända för, nämligen fuktproblem. Med grundelementen med cellplastkärna får man en isolerad husgrund som leder till att man inte får problem med fukt i krypgrunden. De kan dessutom kombineras med till exempel fuktskyddande markisolering av cellplast och/eller plastfolie för förhindrande av markfukt att tränga upp i kryputrymmet.
Krypgrunden är grundbalken – helt enkelt
Processen för att bygga krypgrunder skiljer sig endel jämfört med att gjuta en betongplatta – se här.
Processen ser ut på samma sätt men skiljer sig åt i hur grundbalken tas fram. Funktionen hos grunden är också olika. Men den största skillnaden mellan de olika grunderna är hur man integrerar vattenburen golvvärme i grunden. I betongplattan gjuts golvvärmen in i grunden medans vattenburen golvvärme läggs ovanpå krypgrundsbjälklaget om man vill ha vattenburen golvvärme ihop med krypgrunden.
Konstruktion torpargrund – ritning för krypgrunden

som visar hur grundbalkarna ska placeras i grunden. Du får också en ritning som visar i vilken ordning man då ska montera grunden när man väl är levererad till byggplatsen. Du får även diverse passbitar som gör att man får en heltäckande grund.
På senare tid har det dessutom visat sig att ritningarna behövs för att man ska få igenom sitt byggprojekt genom bygglovsprocessen. Man behöver komma in med ritningar till kommunen vid olika tidpunkter. Några av dem ritningarna kräver kommunen redan vid bygglovet och vissa vid byggsamrådet. Konstruktionsritningar brukar komma in vid byggsamrådet, men just för grunden så har vi sett en ökande tendens att vissa kommuner kräver det redan vid bygglovet. Konstruktionsritningarna brukar vara en genomskärning av grunden, på en grundbalk och hur isolering mm placeras i förhållande till grunden. I krypgrundsfallet är det ganska enkelt, det är en golvbjälklag och sen står väggen på bjälklaget.
En konstruktionsritning med grunder behövs också tas fram när det är punktlaster som ska tas upp inne i huset. I fallet med krypgrunder så bärs lasterna inne i huset upp av balkar inne i grunden. Det finns därför ett behov att ha en grundritning som visar hur hjärtbalkarna går inne i grunden samt hur dessa grundbalkar placeras ut även inne i krypgrunden. Detta eftersom att man inte bara har grundelement för en krypgrund på ytterkanterna utan även inne i grunden och dessa balkar kallas för hjärtbalkar. Ritningarna för en torpargrund ska visa var dessa hjärtbalkar ska gå. Man bör både mot den kontrollansvarige och mot sin byggare kunna svara upp mot att lasterna som huset genererar kan tas upp av krypgrunden.
Genomför en markundersökning – grundundersökning för din krypgrund

Det är här som geoteknik kommer in i bilden. Det handlar om att undersöka förutsättningarna att bygga på en viss mark eller berg, Det gäller att ta reda på vilka laster som marken klarar av.
Annars riskerar du
- tjälskador om du inte tagit bort tjälfarlig jord och grävt ner till tjälfritt djup
- sättningar i grunden då grunden inte står på mark som har en tillförlitlig bärighet
Läs mer om mark- och grundundersökningar här.
Utmätning inför markarbetet för krypgrund

Här följer en sammanfattning av de olika stegen som man bör följa som förberedelser för att få till markarbetet på ett bra sätt.
- Varför uppmätning. För att mäta ut var krypgrunden ska grundläggas så behöver man mäta ut den ordentligt. Flera gånger om man ska vara exakt. Om du vill förbereda detta för grundläggaren kan du göra ganska mycket själv.
- Verktyg för uppmätning. Du behöver egentligen inga high tech instrument även om de underlättar givetvis. En lasermätare gör det enklare men det räcker med några bräder, hammare och några spik samt en miniräknare.
- Måtta ut hörnen. Genom att måtta ut hörnen på grunden så kan man få till ett bra förarbete för schaktningen. Det är enklast att börja med hörnet som är enklast att mäta ut relativt din tomts disposition. T.ex. kan du börja med det hörnet som står närmast ett befintligt hus eller något annat du kan placera ut utofrån bygglovet.
- Säkra räta hörn. Genom att säkra så du får till räta hörn blir det enklare att få till alla måtten rätt. Du kan använda en matta, lasermått eller många andra verktyg för att säkra räta vinklar. Finn något som ger dig en rät vinkel så du får räta hörn.
- Mät ut sidorna på grunden. . Du behöver nu måtta ut sidorna på krypgrunden. Med ett långt måttband och någonting rakt så kommer man långt, men även här hjälper en lasermätare givetvis. I avsaknad av ett sådant instrument så kan man använda exempelvis plankor för att få ut den ungefärliga riktningen. Slå sedan ner nästa bräda där hörnet ska stä och måtta ut den exakta positionen med en liten spik på brädans kortända.
- Kontrollmät diagonalen. Genom att kontrollmäts diagonalerna i din uppmätta husgrund så kan du vara säker på att din utmätning är exakt. Här är elkationen om glömt hur man räknar fram den. sida12 x sida22 = diagonalen2. Genom att ta roten ur summan av de båda sidorna i kvadrat får du diagonalen. Ofta får man mäta om sidorna denna någon gång innan måtten stämmer helt.
Markarbete för krypgrunder

med krypgrunder på ett fundamentalt sätt.
Grundläggning är till stor del ett jobb för grävare. Det är relativt stora schaktmassor som ska bort. Försök tänka igenom denna process innan arbetet påbörjas så du kan ta omhand om endel av schaktmassorna lokalt.
Markarbetet för en krypgrund skiljer sig inte nämnvärt från att gjuta platta. När du ska gräva ut för din krypgrund så behöver du ha en duktig grävare. Det är viktigt att grunden blir helt rak. Det är förvissor något du kan rätta till senare med det dränerande materialet, men inte hur mycket som helst. Det är därför vår erfarenhet att just vid utgrävningen av lite större grunder, eller även små grunder nära befintligt hus så är erfarenhet guld värd.
Schakta bort jorden ner till tjälfritt grundläggningsdjup

Det ena är då att man bara har behov av att gräva ner till tjälfritt djup där grundbalkarna ska stå. Man gräver alltså ut med en grävskopas bredd ungefär, runt grunden centrerat där grundbalkarna ska stå, ner till tjälfritt djup. Med en platta på mark behöver du gräva den hela totala grunden där betongplattan ska anläggas. När man då gräver ut för krypgrunden så behöver du bara göra det där grundbalkarna ska stå. Det är alltså en ganska stor skillnad i mängden schaktmassor som skapas från grävningen. Även grundläggningsdjupet är annorlunda än för platta på mark. Det gör att krypgrunder faktiskt kan bli billigare i markarbetet.
- Förbered byggplatsen och undvik bråk. Grävmaskiner är tunga och lämnar spår.
- Vart ska jordmassor mellanlagras. Du behöver förbereda ganska stora ytor där jord kan mellanlagras. T.ex. genom att höja marken några decimeter på väl valda ställen på tomten kan man trolla bort ganska många ton jordmassor.
- Hur undviker du skador på vägar och uppfarter.
Schakta ut dränerande material till husgrunden

Dessutom är det helt avgörande att använda dränerande material om man vill undvika problem med tjäle. Tjäle uppkommer i mark som binder vatten. Detta då vatten expanderar när det fryser. Därmed expanderar mark som binder fukt och tjälskador blir ett problem.
Sen behöver man givetvis väga av så att hela grunden (när den väl ska ställas ut) står i våg så att grundbalkarna som står mitt i grunden är i våg med grundbalkarna längs med ytterväggarna. Man kan se det som bärlinor eller grundbalkar i ytterkanter av väggarna och sen har man då bärlinor som mer eller mindre tar upp laster inne i huset. Det som är specifikt för markarbetet som sker innanför grundbalkarna är ju att här kommer det vara plusgrader, dvs det kommer aldrig finnas tjäle som går ner i marken under huset. Därför behöver man inte gå ner till tjälfritt djup.
Grundelementen som ska placeras ut på bädden av makadam vägs av så de är på en nivå så att man får en grundsockel som är på rätt nivå över marken. Vid schaktningen läggs stor vikt vid att gräva upp så att man på ett bra sätt kan åstadkomma en god dränering (se nedan) och förbereda för avlopp och vatten. Förbered också för eventuella stenkistor och eventuellt kommunalt dagvatten.
Dränerande material – vårt val är makadam

Dränerande material är en viktig del av den totala dräneringslösningen.
Efter markarbetet och grävningen så fyller man upp med dränerande material. Det är en skopa bred som vi beskrivit ovan som ska fyllas med dränerande material, förslagsvis makadam. Så även mängden dränerande material är mindre för krypgrunder vilket gör husgrunden billigare totalt sett.
Det exakta måttet på en skopa kan ju variera så kontrollera med din grundleverantör det exakta måttet. Jag rekommenderar att man återfyller med makadam eftersom det ger en väldigt bra undergrund. Anledningen till det är att makadamen i sig tar upp höga laster i sig. Makadamen fördelar alltså lasterna effektivt i förhållande till exempelvis singel. Jämfört med makadam med singel så fördelar makadamen lasterna ut i bädden och låser fast sig själv. Makadamen är sprängsten vilket gör att de har vassa kanter som gör att får låsningseffekter inne i bädden ju mer last makadamen utsätts för. Bädden tar därmed upp högre laster på en given yta än andra dränerande material. Summa summarum så rekommenderar jag då makadam för grundläggning av krypgrunder, när det då kommer till dränerande material.
Läs mer om dränerande material här.
Avlopp en stor fördel med krypgrunder
En mycket stor fördel med krypgrunder är att avloppet kan dras på ett mycket enklare sätt än vid platta på mark. Med en inspektionslucka och en nedgång inifrån huset så kan man enkelt inspektera krypgrunden och vid behov laga och renovera avlopp mm i krypgrunden. Vid renoveringar där man exempelvis vill flytta badrum så blir omdragningar av avlopp och liknande aldrig så stort projekt som vid platta på mark. Det beror tillvisdel också på vilket bjälklag man valt.
Dränering
Vi har skrivit en artikel om dränering av husgrunder. Se där för mer information. Den har skrivits så att den är relativt oberoende av om du ska lägga en krypgrund eller en platta på mark.
Köpa färdiga krypgrund element vid nyproduktion

Den bästa grunden är enligt oss en krypgrund som ger dig en välisolerad krypgrund. Vi har inte hittat så många leverantörer som uppfyller dessa villkor. Här är en leverantör, men det finns säkert fler. Leta upp flera du har några att jämföra emellan. Hittar du någon ytterligare leverantör som är duktiga på just krypgrunder vänligen kontakta oss så utvecklar vi denna artikel.
Utplacering av grundelementen
Av kostnadsskäl väljer vi att utgå från isolerade grundelement i denna artikel. Det finns också leverantörer av balkar men vi de vi jobbar med har lätta isolerade element som inte kräver dyra kranbilar för att få allt på plats. Lecablock är även det en lösning. Men då behöver man mura upp grunden vilket tar tid. Vi är helt enkelt nöjda med våra element som ger både en bra isolering i krypgrunden och ger en enkel montering. Att placera ut dessa grundelement är därför mycket enkelt då de lätt kan bäras av en ensam person. Istället för att visa hur utplacering och montering går till så läs dessa instruktioner och monteringsanvisningar för grundleverantören. Man följer oftast enkla instruktioner från leverantören som märkt produkterna vilket gör det enkelt att placera ut dem längs skissen. Det är viktigt att man följer skisserna eftersom krypgrundens utformning måste dimensioneras utifrån de lastberäkningar som grundleverantören oftast gjort.
Ventiler och ventilgaller
Grundelementen har förberetts med så kallade ventilöppningar på ett genomtänkt sätt. Detta för att ventilationen ska bli optimal inne i krypgrunen. Ventilgaller som medföljer grundpaketet monteras fast i de grundelement som förberetts för ventiler. Det är viktigt att man har ventilation, samtidigt får den inte vara för hög (som plintgrunden) för då får man risk för både tjäle och en dålig värmeekonomi.
Uteluftsventilerad krypgrund med inspektionslucka
Den här artikeln är skriven utifrån uteluftsventilerade krypgrunder. Ventiler i krypgrunden ser till att husgrunden inte får stillastående luft inne i krypgrunden som skapar fuktproblem.
Den uteluftsventilerade krypgrunden ska ha en inspektionslucka.
Krypgrundsavfuktare
En krypgrundsavfuktare behövs normalt inte om man har isolerade grundelement. Men lägger man en krypgrund med balkar av leca eller liknande är det bäst att installera dessa redan från början.
Inneluftsventilerad krypgrund
En inneluftsventilerad krypgrund tar inte in luft utifrån genom ventiler utan ventileras med hjälp av inneluft istället. Krypgrunden måste då givetvis vara helt tät.
Hustillverkare och andra som använder krypgrunder
Smålandsvillan
Smålandsvillan bygger hus som använder krypgrund som grundtyp. De använder en inneluftsventilerad krypgrund. Smålandsvillan ingår i samma koncern som Myresjöhus som använder platta på mark. En specialframtagen grund för smålandsvillan hittar du exempelvis hos grundtillverkaren Tjällden AB.
Älvsbyhus
Älvsbyhus levererar sina hus komplett med krypgrund.
Moelven
Moelven tillverkar lösningar för byggnader såsom förskolor, flyktingförläggningar mm och kommer som färdiga moduler. Då lämpar sig krypgrunden extra väl.
Flexator
Flexator tillverkar lösningar för byggnader såsom förskolor, flyktingförläggningar mm och kommer som färdiga moduler. Då lämpar sig krypgrunden extra väl.
Golvbjälklaget
Vill man ordentligt skydda sin krypgrund från fuktskador så bör man se över sin krypgrundskonstruktion som har en genomtänkt lösning för golvbjälklaget.
När behövs radonskydd till krypgrunden och vad kostar det
Idag används radonskydd alltmer. De som bygger nytt hus tar det säkra före det osäkra och satsar på att skydda sitt hus från radon. För 10 000 kr kommer man väldigt långt när det gäller radonskydd. Jag gillar radonduk eftersom den för mig är enkel att förstå och inte kräver ”kraftig ventilation”. Dvs en krypgrund ska kunna fungera med sin befintliga ventilation. Då kan man checka bort radonrisken för huset.
Radonduken är också en garant för att få bort markfukt, eftersom den effektivt stoppar all form av gas att läcka upp från marken in i grunden.
Kompletta materialpaket till husgrund av typen krypgrund
När du letar efter ett komplett paket till din krypgrund ska du leta efter
- isolerade krypgrundselement
- markisolering med eventuell plastfolie
- krypgrundssystem som möjliggör att du kan skydda din trossbotten
Frågor och svar om krypgrunder
Vi får löpande frågor in till oss om krypgrunder. Här är de frågor som är relevanta för krypgrunder.
- Torpargrund konstruktionsritning
- Tips på hantverkare för att bygga krypgrund
- Ångspärr golv krypgrund
- Isolergrund
- Vilken typ av grund levereras till Smålandsvillan ?
- Bygga krypgrund på berg
- Hur djupt anlägger man sulan torpargrund
- Husgrund på sprängsten för klubbhus
- Schakta för torpargrund
- Krypgrund sutteräng
- Krypgrund med betongvalv
- Ny torpargrund på lerjord
- Olika sätt att göra torpargrund utbyggnad
- Bygga krypgrund – när kan man börja?
- Bygga krypgrund till tillbyggnad
- Krypgrund på ojämn mark för Attefallshus
- Konstruktionsritning för krypgrund
- Pris på krypgrund
Inlägget Hur lägger man krypgrunder – kostnader och priser dök först upp på .