Fråga från Helena från Bromma
Hej Micke,
Vi har kraftiga sättningar i vårt hus från 1932. Huset är delvis pålat (1989 av en tidigare ägare). Vi har varit i kontakt med ett företag som utför traditionell förstärkning genom pålning och ett annat företag som förstärker med geopolymer.
Det är ju en enorm prisskillnad!!
Av någon anledning känns det inte lika ”säkert” med polymermassan. Hjälp mig här – vilken metod bör man använda sig av?? Förvirrad.
Svar från Micke
Hej Helena,
Du har rätt i att det skiljer mycket mellan metoderna och dess prisskillnad. Jag ger dig här lite mer info om för och nackdelar med de båda metoderna.
Pålning:
När man pålar är det viktigt att man pålar hela fastigheten då man ”fäster” byggnaden i marken eller berget. I teorin så framtidssäkrar man fastigheten från sättningar.
Om pålningen bara utförs i en del av fastigheten kommer den andra delen som inte är pålad med tiden börja röra på dig vilket ger samma typ av skador ni har idag. Kontrollera också så att er grund håller och kan ta upp krafterna från pålarna om marken under huset skulle sjunka ytterligare för att hålla huset. Pålarna gör också att grunden får ”puntklaster” underifrån och då behöver grunden bära mellan dessa pålar. Gör plattan inte det så kan man få problem ändå med sättningar.
För att avgöra detta behöver ofta en konstruktör bli inblandad.
Geopolymer:
Geopolymer är en smidigare och billigare metod men som också mer löser det uppkomna problemet snarare än att fixa kommande problem.
Metoden bygger på att man förstärker marken där sättningen uppkommit. Man fäster alltså inte upp byggnaden utan återställer markens förmåga att bära upp ert hus. Geopolymeren har mycket hög bärkraft och man syftar till att stärka upp marken under de bärande konstruktionerna som från början är byggda för att bära upp huset. Geopolymer metoden har precis som pålning nackdelar. Speciellt om det är komplicerade markförhållanden i området där du bor.
I Bromma vet jag att markförhållanden inte är så komplicerade som jag syftar till ovan men det kan ju skilja sig lokalt också men troligen är dessa problem inte aktuella för just dig. Vet också att många andra villaägare använt just geopolymermetoden med gott resultat.
Vänliga Hälsningar
Micke
Inlägget Geopolymer eller traditionell pålning? dök först upp på .