När man ska bygga till sitt hus är det två olika grundtyper som dominerar. Denna artikel fokuserar på tillbyggnader som byggs med grundtypen krypgrund för själva tillbyggnaden. Detta är fortfarande en vanlig tillbyggnadsgrund eftersom krypgrunden är så vanlig på hus som byggdes tidigare än 90 talet.
Källa: Krypgrunder från Tjällden AB
Grundlösning för en tillbyggnad av uteluftsventilerad krypgrund

Lurigt att bygga för ventiler
Men risken med att gjuta en betongplatta intill ett hus med en krypgrund är att man bygger för ventiler och kan störa ventilationen genom krypgrunden. Enligt dialog med vissa hustillverkare har vi även fått information att man inte hur som helst kan göra hål för nya ventiler som ska ersätta de man bygger för när man bygger till. Då kan det vara problematiskt att bygga till med en betongplatta för tillbyggnaden.
Isolerad krypgrund ett reellt alternativ
Om man ska bygga till en krypgrund så bör man använda isolerade krypgrundselement som grundbalk. Då följer man samma grundteknik som med huvudbyggnadens grund och man bidrar till att göra grunden bättre. Man stoppar därmed inte flödet av luft genom krypgrunden och kan justera ventilationen genom att ha relativt många ventiler i tillbyggnaden så ventilationen inte avtar för krypgrunden som helhet. Grundleverantören kan svara på hur ventilerna ska placeras för den nya grunden för tillbyggnaden.
Krypgrunden är en oerhört vanlig grund
Krypgrunden är en mycket vanligt grundtyp i Sverige. Grundtekniken i sig är en riskkonstruktion, men har du inte problem är sannolikheten mycket liten att huset som sådant plötsligt får problem. Men när du bygger till gäller det att inte stoppa den naturliga ventilationen i grunden.
Se film om isolerade krypgrundselement
Betongplattan är absolut ett alternativ
Många väljer ändå att gjuta en betongplatta för sin tillbyggnad även om det befintliga huset.
Läs mer om betongplatta för tillbyggnader här samt vår populära artikel om betongplattan generellt här.
Skälet till att använda krypgrund kan vara olika. Här är några.
- Höjd på grundsockel
- Grunden på befintliga huset
- Kostnad
Krypgrunden ger möjlighet till lite högre grundsockel

Dessutom kan du ha höjdskillnader på tomten som man vill jämna ut och då kan krypgrunden med sin lite högre sockel vara ett alternativ för att jämna ut tomtens höjdskillnader. Det kan man också göra med en betongplatta ska sägas (högre kantelement).
Grunden på befintliga huset
Många väljer att utföra grundläggningen med samma grundtyp som det befintliga huset. Det är en god anledning eftersom det gör att det blir enklare att få grundsockeln på det befintliga huset i nivå med tillbyggnaden.
Kostnaden för att grundlägga med krypgrund är lägre
Krypgrunder är lite billigare än betongplattan. Varför är grundkostnaden lägre?
- mindre grävkostnader
- mindre mängd grundmaterial
- ingen vattenburen golvvärme
Mindre grävkostnader
Grävkostnaderna blir mindre eftersom markarbetet blir mindre. Markarbetet för en krypgrund är annorlunda än för en betongplatta. För en betongplatta schaktar och gräver man bort grunden ner till cirka 0,5 m djup för hela grunden. Dvs under betongplattan måste man också schakta och gräva. Det behöver man INTE göra för en krypgrund. Det är bara den mark som bär upp krypgrunden som behöver schaktas. Därmed gräver man cirka en grävskopa bred grop längsmed grundbalken och de så kallade bärlinorna inne i grunden.
Oftast inte vattenburen golvvärme
Att ha ingjuten vattenburen golvvärme är dyrare än att inte ha det. För dessa tillbyggnader sker uppvärmningen på annat sätt. Uppvärmningen kan fortfarande vara vattenburen, exempelvis via vattenradiatorer.
Frågor och svar om krypgrund för tillbyggnader
Här har jag samlat de frågor jag fått kring att bygga en tillbyggnad med en krypgrund.
Inlägget Torpargrund/Krypgrund för din tillbyggnad dök först upp på .