Det har blivit allt vanligare med tillbyggnader och många väljer hellre att bo kvar i huset och bygga ut det, istället för att behöva flytta från det. En tillbyggnad är faktiskt en av de bästa investeringarna som kan göras på ett hus. Husets totala yta kan göras större och en förändring på ett hus innebär en värdeökning. Med andra ord är en tillbyggnad en investering som lönar sig på längden.

Olika val av husgrund
När du ska bygga till så har du ett antal grunder att välja mellan på din tillbyggnad
Att fundera igenom innan du väljer grund för tillbyggnad
Här finner du lite tips inför grundläggningen av din tillbyggnad.
- Nya regler för tillbyggnader under viss kvadratmeteryta – se Attefallshus
- Hårdare krav för byggnader som kräver bygglov. Att bygga ut kräver mer idag av husägare än före 2012. Då infördes hårdare regler för när bygget får starta och regler för exempelvis grundritningar. Vänd dig till din grundleverantör för att få en grundsektion. Se även här för mer information om grundritningar och liknande.
- Uppvärmning. Många passar på och ser över sin uppvärmningslösning när de ändå bygger till. Läs den här artikeln om du står i begrepp att se över din uppvärmning, speciellt om du funderar på vattenburen golvvärme.
- höjd på grunden och grundens sockel
Priset är alltid en viktig faktor
Plintgrunden blir ofta billigast. Men vill man ha en åretruntboende i huset så är det krypgrund eller platta på mark som gäller för mig. HAr man ett befintligt hus med källare väljer många att bygg ut även med källare. Mest för att de kan och att höjderna på tillbyggnaden ska komma i våg.
Prismässigt är anser jag krypgrunden mycket prisvärd. Du får åretruntstandard till ett bra pris. Dyrare än plintar men inte särskilt mycket. Plintar är billiga i teorin, men vill man säkra att man inte får en grund som sätter sig (mest pga tjällyftning ). Med plintar har man som sagt problemet att man för att säkra tjällyftningens gräva ur ”plintgroparna” ner till tjälfritt djup. Och eftersom man ofta vill ha rätt många plintar blir det väldigt mycket jobb som brukar ta ut sig och du får en sämre grund. På berg däremot är plintar ett bra alternativ eftersom sprängning är så dyrt.
Husgrund på ditt befintliga hus
Ditt befintliga hus har en husgrund. Detta får stor inverkan på val av husgrund. Mestadels faktiskt för sockelns höjd över marken. Om sockeln är hög så behöver man antingen kompensera upp grunden i nivå med huset eller på något sätt trolla bort skillnaden mellan de olika husgrunderna.
Den konstruktionen kan vara lite komplex att förklara men kontakta mig så förklarar jag. Ska utveckla denna artikel med detta framöver också.
Markens beskaffenhet
Markens beskaffenhet är viktig för valet av grund.
- Bygga på sluttande berg: Om du ska bygga till på sluttande mark och INTE vill spränga eller har svårt för att bygga en klack som gör att du kan terassera så talar det för en plintgrund.
- Bygga på sank mark: Om du ska bygga till på sank mark och får rådet att påla, då är valet enkelt. Man kan nämligen bara påla platta på mark grunden
Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden
Om du vill ha vattenburen golvvärme i tillbyggnaden så kan du välja mellan två olika typer.
- Ingjuten vattenburen golvvärme – dvs platta på mark grunden (och förvisso även plattan i källaren)
- Vattenburen golvvärme ovanpå bjälklag. Detta gäller för plintgrunden och krypgrunden
Så i båda fallen så går det att ordna, men det blir en billigare golvvärme lösning om du väljer platta på mark.
Bygga till med betongplatta på mark

En betongplatta på mark är den vanligaste formen av grund för en tillbyggnad. Det beror inte minst på att många vill ha en året runt komfort i tillbyggnaden vilket ofta leder till att man vill ha en betongplatta. Detta pga den vattenburna golvvärmen och den solida grund som betongplattan innebär.
Om man ska anlägga en platta på mark kan det ibland vara svårt att veta hur man ska gå tillväga med dräneringen.
Bygga till betongplatta till byggnad med källare
För dig som har en källare och vill bygga till med exempelvis platta på mark, så kan det vara bra att låta en byggtekniker kontrollera källarväggen för att ta reda på om den kommer att kunna motstå det ökade jordtrycket från tillbyggnaden.
Läs mer om betongplatta tillbyggnader här.
Frågor och svar om betongplatta för din tillbyggnad
Här kommer frågor och svar jag har fått tillsänt mig som har med att välja betongplatta för sin tillbyggnad.
- Gjuta platta mot befintlig grund
- Förankra gjuten platta för tillbyggnad med hus med krypgrund
- Utförande av rörelsefog mellan betongplattor
- Tillbyggnad mot hus med källare
- Gjuta platta runt hörn
- Vilket djup på grunden för tillbyggnad ?
- Tjockleken på min platta
- Bottenplatta på mark för ny tillbyggnad till hus
- Gjuten platta för en utbyggnad om 5m2
- Platta mot befintlig källare i Stockholm
Bygga tillbyggnad med källare

Om man väljer källaren vid tillbyggnaden kan man räkna med att man får mer yta i huset. Denna yta brukar man inte räkna in som boyta, men däremot biyta. En källare kan vara ett användbart alternativ eftersom att det kan bli som ett rum med oändliga möjligheter.
- Extra sovrum/extra vardagsrum
- Mediarum
- Arbetsplats/kontor
- Gym
- Gästrum
Vid en tillbyggnad väljer många just källare och därför klassas det som ett klassiskt alternativ. Man får extra förvaringsutrymmen, som dessutom inte är lika känslig för fuktskador. Om det någon gång skulle uppstå fuktskador eller översvämning kan detta åtgärdas med en ny dränering. Har man en källare brukar problemen vanligtvis uppstå när man väljer att inreda den.
Som nämnts är möjligheterna många när det kommer till en källare. Vill man så kan man bygga till en ny källare till tillbyggnaden för att sedan lägga den djupare än det befintliga huset. Dock bör man tänka på att marken tål det och inte gräva ända ner till grundvatten (se markundersökning nedan). Tänk på att vara noggrann och försiktig så att huset inte sätter sig under själva byggnadsfasen, men detta bör inte vara några större problem om man är försiktig. Det kan också vara bra att fundera över hur det befintliga huset är. Hur ser marken ut som den är byggd på? Om det är dålig mark så bör man vara extra försiktig när man gräver ur.
Bygga till med en torpargrund / krypgrund

- Enkel reparation/bygga ut rör och el – Man kommer på ett smidigt sätt åt dessa när man exempelvis vill flytta köket eller bygga ett nytt badrum. Om det skulle uppstå en vattenskada (uppstår väldigt sällan, vart tionde år i svenska hushåll) är det lätt att reparare vattenskadorna.
- Radonsäkert – I och med att krypgrunden ventileras är den radonsäkert. Om det ändå skulle uppstå problem, är dessa lätta att vidta åtgärder med.
- Översvämningsskydd – I och med att huset befinner sig en bit upp, kan vattnet på ett enkelt sätt pumpas ut ur krypgrunden.
- Minskad risk för byggfukt – I och med att trossbotten idag tillverkas i fabrik är den redan torr från början och kräver inte torkning på plats (såsom vid exempelvis platta på mark).
Trots dessa exempel på fördelar har torpargrunden/krypgrunden på senaste år fått ett ganska dåligt rykte och detta på grund av sin enda nackdel, nämligen att den medför en risk för fuktskador och mögelangrepp. För att minska risken för mögel och fukt kan man ha en så kallad termisk avfuktare.
När det gäller kostnaden så kan en källare innebära en kostnadsökning. Man behöver nya källarväggar som ska dräneras om, men detta gäller inte om väggen är mot det befintliga huset. Med en platta på mark eller en torpargrund/krypgrund behöver man inte ha ett dräneringsskikt under jorden (den består av vanlig grund). Dessutom kan det kosta runt 10 gånger mer att radonsäkra en platta på mark eller en källare, jämfört med en krypgrund. Med detta sagt kan kostnadsskillnaden med andra ord vara relativt hög, men ibland får man tänka på andra för- och nackdelar med samtliga val. Trots att en källare kan innebära större kostnader, får man tänka på att man med en källargrund kan ha vattenburen golvvärme i källaren, någonting som man inte kan ha i en torpargrund. Självklart kan man ha det i bjälklaget, men inte i torpargrunden. Som vi vet är vattenburen golvvärme en lösning som många väljer just på grund av att man kan få in uppvärmning i huset.
Läs mer om att bygga till med en krypgrund här.
Här är frågor och svar om krypgrunder och tillbyggnader.
Sockelhöjd och val av husgrund för tillbyggnaden
Sockelhöjden spelar in för val av grund för tillbyggnaden. En hög sockel, vanlig för tillbyggnader till källarhus, behöver platsanpassas om man vill ha en betongplatta. Då får man platsbygga sockeln och gjuta plattan ovanpå. Dvs du kan välja att ha ett källarutrymme innanför sockeln eller helt enkelt fylla den med ex dränerande materal.
Här är frågor och svar om sockelhöjdens inverkan på val av tillbyggnadens grund.
Att bygga ett uterum är mycket likt en tillbyggnad
Att välja grund för sitt uterum är identiskt med projektet för att bygga till, med möjligen det undantaget att husägaren tar lite mindre lätt på denna utbyggnad. Dvs det behöver inte vara året runt standard på samma sätt och man kan tänka sig en betydligt lägre kostnad ofta. Men rent byggnadstekniskt är det ingen skillnad (förutom behov av isolering).
Här kommer frågor och svar jag har fått tillsänt mig som har med att välja grund för sitt uterum.
Dränering och tillbyggnader

När man får en tillbyggnad behöver man inte oroa sig över dränering under befintliga byggnadens vägg och detta eftersom att den väggen som får en tillbyggnad inte behöver dräneras.
Här är frågor och svar om dränering för tillbyggnader.
Konstruktör ofta nödvändigt för tillbyggnader
Att anlita en kvalificerad byggtekniker är något som rekommenderas och då kan man också få hjälp med att utreda och göra konstruktionsritningar för tillbyggnaden. Inte minst om huset är mer komplext. Det är framförallt lastplanen som är viktig ur ett gurndperspektiv. Är det ett enplanshus och du vet vad du gör kan lasterna ganska lätt hanteras direkt hos grundtillverkaren.
Behövs en markundersökning pga tillbyggnaden?
För att ta reda på om marken kommer att klara av en tillbyggnad generellt så kan en markundersökning vara på sin plats. Vet du vad din mark tål. Är det befintliga huset pålat? Läs mer om markundersökningar här.
Frågor från besökare om val av husgrund för tillbyggnader
Här följer de frågor som våra besökare skickat till oss kring tillbyggnader och husgrunder.
- Förankra gjuten platta för tillbyggnad med hus med krypgrund
- Husgrund vid tillbyggnad
- Tillbyggnad – krypgrund eller platta
- Husgrund för tillbyggnad
- Översvämningsrisk stenkista vid tillbyggnad
- Tillbyggnad mot hus med källare
- Isolerelement för isolering av befintlig betongplatta
- Tillbyggnad över garage
- Tillbyggnad där befintlig byggnad ej är pålad
- Vattenburen golvvärme i tillbyggnad
- Val av grund på utbyggnad med hög sockel
- Prisskillnad källare eller platta
- Tillbyggnad av 30-tals hus med hög grund
- Palla upp gammalt hus och gjuta
- Mängd cellplast och överbliven betong
- U järn i plint
- Bästa valet av husgrund tillbyggnad?
- Får kommunen neka torpargrund för tillbyggnad
- Bygga ihop betongplatta med torpargrund
- Betongplatta, material, tillvägagångsätt, materialkostnad
- Tjockleken på min platta
- Olika sätt att göra torpargrund utbyggnad
- Bygga krypgrund till tillbyggnad
- Rörelsefog mellan plattor akrylfog
- Tillbyggnad på plintar
- Tillbyggnad på 70 m2 på Ljusterö på gammal sjöbotten
- Hur ska vi tänka kring tillbyggnad platta på mark till en befintlig krypgrund
- Råd och hjälp om vår omfattande renovering och utbyggnad
- Bygga ut gammalt hus med källare med lågt tak
- Tillbyggnad – vilken grund passar till min nuvarande krypgrund
- Husexpansion med pålning
- Gjuta platta intill befintlig fastighet med källare
- Gjutform för entré med 2 etage med vattenburen golvvärme
- Husgrund för tillbyggnad
- Krav ritning betongplatta med vvs
- Pris för husgrund för utbyggnad om 22kvm sänkas ner
- Bygga till 70 m2 på gammal sjöbotten
- Riva garage och förråd för att bygga till på befintlig betongplatta
- Rörelsefog mellan gammal krypgrund och ny betongplatta Tidaholm
- Gjuten platta för en utbyggnad om 5m2
- Platta mot befintlig källare i Stockholm
- Bygga till hus med krypgrund – mark platta nära Göteborg
- Grund till hallutbyggnad
- Bygga sutteränghus tillbyggnad till stuga
- Behöver grund pålas för tillbyggnad i vinkel ut från befintligt hus
Inlägget Bästa valet av husgrund tillbyggnad dök först upp på .