Sättningar är en av mina vanligaste frågor. Det är ett stort problem i Sverige och beror på historiska misstag och för ”snåla” byggherrar. Byggherren vet ibland att man tar en genväg vid uppförandet av huset vilket ofta kommande husägare får lida för. För mig som svarar på många frågor så är dessa de frågor som gör mest ont. Dvs man hör ofta en rädsla i frågan som jag inte märker på samma sätt med andra frågor.
De stora problem vi har i Sverige med sättningar beror till mångt och mycket på en blandning av olika faktorer
- okunskap om nödvängigt underarbete för grunden med olika skikt som ansvarar för olika delar av grundlösningen
- otillräcklig hänsyn tagen till grundläggningsdjup och bortförsel av matjord och annat tjälfarligt material
Åtgärda Sättningsskador
Om du har en befintlig grund och ett hus som visar tecken på sättningar; sprickor i fasaden, lutande golv eller kärvande dörrar och fönster t.ex., behöver du agera för att komma underfund med varför sättningsskadan/-skadorna har uppstått.
Vad är en sättningsskada?

Hur märker man av sättningsskador, hur visar de sig?

Det är till en början ofta små saker som utmärker sättningsskador. Oftast märks inte sättningsskadorna förrän t.ex. sprickorna är synliga eller golven lutar så pass mycket att man märker det när man går på dem.
Vad orsakar sättningar?

- Dålig bärighet i marken från början som kombinerat med tex tjäle gör marken instabil och otilräckliga åtgärder för att hantera detta
- Förändring av grundvattennivån i marken
- Kraftiga skyfall
- Undermålig dränering
- Sprängningar i närheten av grunden
- Ändrad verksamhet i lokalen än vad den en gång konstruerades för
- Trasiga avlopps/vattenledningar
- Ökad trafik på närliggande gator
- Träd i närheten av hus såsom pilar ihop med dålig jord
- Fällning av stora träd
Olika metoder att åtgärda din sättningsskada?
De två stora metoderna att åtgärda en sättning är följande
Grundstabilisering och markstabilisering mha geopolymer

Beroende på hur markens beskaffenhet är och hur stor sättningen är så behövs det olika mycket material när man ska utföra mark eller grundförstärkningen. Har man mycket dålig undergrund eller marken under undergrunden (dvs makadam mm är bra men marken under är dålig). Då kan man få lägga två olika nivåer av geopolymerer vilket såklart driver mängden material och därmed blir projektet dyrare.
Fördelar
Geopolymer är en smidig och kostnadseffektiv metod som löser det uppkomna problemet. Dvs grundförstärker, markförstärker lokalt där så behövs.
I kommersiella lokaler behöver man också inte flytta ut för att genomföra pålningen eftersom pålningsarbetet ofta är mycket störande.
Metoden bygger på att man förstärker marken där sättningen uppkommit. Man fäster alltså inte upp byggnaden utan återställer markens förmåga att bära upp ert hus. Geopolymeren har mycket hög bärkraft och man syftar till att stärka upp marken under de bärande konstruktionerna som från början är byggda för att bära upp huset.
Nackdelar
- Du löser det uppkomna problemet. Du framtidssäkrar inte huset.
- Om du har mycket komplicerade markförhållanden i området där du bor så kan du få svårt att utföra grundförstärkning med denna metodik.
Pålning av befintligt hus
Fördelar:
När man pålar är det viktigt att man pålar hela fastigheten då man ”fäster” byggnaden i marken eller berget. Huset står efter pålningen, åtminstone i teorin, på stabil grund efter detta ingrepp och den största fördelen är således att man med denna metod framtidssäkrar fastigheten från sättningar i framtiden. Anledningen att metoden är så dyr, om man vill framtidssäkra konstruktionen, är att 1) det står ett hus där du vill påla och 2) hela huset behöver pålas.
Nackdelar:
Som jag ser det finns det ett antal saker man ska känna till med pålning.
- Som med allt annat så är priset ofta i förhållande till effekten. Pålning är dyrt. Det är den största nackdelen tycker jag.
- Om pålningen bara utförs i en del av fastigheten kommer den andra delen som inte är pålad med tiden börja röra på dig vilket ger samma typ av skador ni har idag. Din situation med ditt hus är ju ett bevis på detta
- Kontrollera också så att er grund håller och kan ta upp krafterna från pålarna om marken under huset skulle sjunka ytterligare för att hålla huset. Pålarna gör också att grunden genom konstruktionen gör grunden måste vara fribärarande mellan dessa pålar. Är inte plattan dimensionerad för det så kan man få problem ändå med sättningar. För att avgöra detta behöver ofta en konstruktör bli inblandad. Krypgrunder som anlagts med mindre krypgrundselement bär exempelvis inte över . Då är pålning inte möjligt mig veterligen
Vilken metod rekommenderas?
Jag vill inte ge mig in i vilken metod som är bäst. Jag bara lägger fram fakta. Ofta avgör priset och man försöker åtgärda det befintliga problemet, dvs man startar ofta med ett geopolymer projekt. Prisskillnaden motiverar att man testar den metodiken först.
Men pålning löses problemet på lång sikt, om man bara säkrar att huset klarar av att pålas, dvs konstruktionen är byggt så att detta är möjligt. En betongplatta måste konstrueras rätt för att pålning ska vara ofarligt sett ur sättningssynpunkt eftersom betongplattan måste bära över pålarna (dvs vara fribärande). Detta gör pålning synnerligen klurigt.
Vad ska du göra om du upptäcker sättningar i en befintlig grund?
När en sättningsskada upptäcks bör du ta hjälp av en expert på sättningsskador. Experten ska klargöra varför skadan uppkommit och ge förslag på lämplig åtgärdsplan. Om sättningen uppstått på grund av till exempel trasiga dagvattenledningar är det viktigt att dessa lagas innan en reparation startar. Tillsammans med trasiga dagvattenledningar är undermålig dränering något som kan åtgärdas. Andra orsaker i punktlista ovan är snarare orsaker som kan konstateras och som man, för att eliminera dess inverkan på husgrunden, får hitta en lämplig reparationsmetod för.
Frågor och svar om experthjälp vid sättningar.
Frostsprängning eller sättning
Ibland är det svårt att se om en skada på grunden är frostskada eller en ren sättning eller en kombination av dessa. Finns de normala symptomen på sättning så är det troligen en sättning. Symptom förutom sprickorna kan vara lutande folv, kärvande dörrar och liknande.
Räta upp huset?
När ett hus sätter sig så lutar det ofta i någon ända. Då vill man räta upp det. Det är det man gör när man utför de åtgärder som diskuteras i denna artikel.
Sättningar som avstannar
Det är ganska vanligt att man får en sättning som sedan avstannar. Dessa är förvisso allvarliga om de skapar en skada i konstruktionen, men är samtidigt inte lika allvarliga som sättningar som löpande förvärras.
Här är frågor vi har fått in till oss rörande sättningar som stannat av
Sättningar i olika typer av konstruktioner
Vi får olika frågor kring olika konstruktioner som har satt sig.
- villor
- Industrifastigheter
- Bostadsrättsföreningar
- tillbyggnader
Sättning i en bostadsrättsförening
Bostadsrättsföreningar är en komplex ägandeform där man som enskild bostadrättsinnehavare ibland kan känna sig maktlös. Man äger sin bostad men ändå inte med allt vad det innebär. När det kommer till sättningar stämmer detta väl in. Man själv påverkas av sättningen men de i andra hus (som inte påverkats) vill kanske inte vara med och dela kostnaden osv.
Här är frågor vi har fått in till oss rörande sättningar och bostadsrättsföreningar
Bygga till – lägga ny grund jämte befintlig grund
Om du ska bygga till måste du vara säker på att den nya grunden passar ihop med den gamla. De båda grunderna förhållanden kommer påverka varandra och kan bidra till sättningar.
Här är frågor vi har fått in till oss rörande tillbyggnader och sättningar
Tillbyggnader – att tänka på när man ska bygga till och lägga en ny grund jämte befintlig grund?
Först måste den befintliga grundens konstruktion och förhållanden klargöras. Sedan ska en ny geoteknisk undersökning göras för att räkna på de nya krafterna som marken runt den gamla grunden kommer utsättas för. En konstruktör bör anlitas för detta.
Men det viktigaste är ändå att den nya tillbyggnadens laster ner i grunden inte ”hänger” på den befintliga grunden. Det kan den befintliga grunden klara om man ex. har en källare med rätt konstruktion. HAr du exempelvis väggar som stöttar upp den vägg där tillbyggnaden sker så kan en befintlig källare klara av det. Men risken är stor att du får sprickor inne i källaren i det befintliga huset om du hänger upp en husgrund på källarväggen. Det man istället skall göra kan du läsa om här.
Om marken runt den befintliga grunden är dålig och detta inte utreds ordentligt kan sättningsskador uppkomma. Det är förstås viktigt att markentreprenören följer antagna föreskrifter.
Sättning på hus med källare
Källare, liksom hus med betongplatta kan få sättningar.
Här är frågor vi har fått in till oss rörande källare och sättningar
Övriga frågor och svar om sättningar i befintligt hus
Här har vi samlat övriga frågor från besökare som rör sättningar.
- Vårt betonggolv spricker sättningar i huset?
- Grundförstärkning professionell bedömning
- Grundåtgärd för sättning i serviceboende
- Problem med gammal husgrund
- Lutande hus med källargrund
- Sättningar i grundplatta
- Sättning i krypgrund
- Sättning/sprickor i husgrund
- Hål under grundplattan
- Grunden skjuter ut
- Sprickor i kantelement gjuten platta i 13 år gammalt hus
- Misstänkt sättning i betongplattan
- Åtgärda sättning i enplanshus
- Sättningar i husgrund på bostadsrättsförening
- Åtgärda sättningar
- Sprickor i husgrund
- Köksgolvet och troligen grunden har satt sig
- Golvet lutar rätt rejält – sättningar i stengrunden ?
- Sprickan i fasaden och inåt också
- Sättningsskador tegelvägg och grund
- Sjunker grunden?
- Tvärgående spricka
- Sprickor grund garage
- Åtgärda sättningar/sprickor i huset
- Sättning i grundplatta method?
- Stärka upp en grund under en del av huset
- Bäst åtgärd vid sättning ?
- Spricka i sockel
- Cellplast som lossnar vid sättning
- Rimligt pris för att åtgärda grund o fasad som knäckts
- Grundförstärkning för äldre hus med sluttande krypgrund
- Sprickor i grunden
- Hur undviker man sprickor i fasaden?
- Sättningsskada varmgrund smålandsvilla dränering tjälproblematik
- Grundförstärka sjöstuga efter sättning av plintar
- Grundförstärka och räta upp hus i Spånga
Förebygga Sättningsskador

Om du ska bygga ett nytt hus och lägga en helt ny grund har du möjlighet att göra allt rätt från början. Se till att jobbet görs fackmannamässigt för bra resultat.
Vad ska du tänka på för att undvika sättningar när du lägger en helt ny grund?
En geoteknisk undersökning ska genomföras för att klarlägga vilka markförhållanden som gäller i området. Vid en geoteknisk undersökning borrar man håll i marken på ett antal platser i området som ska undersökas. Med hjälp av borrprover (cylindrar med jord) analyserar man vilken typ av mark som finns under översta marklagret. Därefter analyseras sammansättningen av marken och hur den kan komma att påverkas av tryck ovanifrån, i det här fallet en husgrund.
Om det finns anledning att tro att det finns andra problem som t.ex. markradon gör man en utökad geoteknisk undersökning just för detta.
Med hjälp av den geotekniska undersökningen ska en konstruktör räkna ut hur grunden ska anläggas. Det är viktigt att markentreprenören följer de föreskrifter som gäller vid grundläggning. Dessa föreskrifter finns att hitta i boken ”Markama” som finns att köpa hos Svensk Byggtjänst, http://byggtjanst.se/tjanster/ama/fackomrade-hus/
Grunden måste bära över pålarna
En grund som byggs och som ska pålas behöver konstrueras så att husgrunden bär mellan pålarna. Beroende på grundteknik så behöver man tänka annorlunda. Betongplattan måste bära mellan pålarna, och det behöver även krypgrunder. Därför fungerar inte krypgrunder med ”korta” grundelement. Man behöver därför använda rätt dimensionerade balkar som bär upp huset över pålarna.
Är inte grunden dimensionerad för detta så kan man få problem ändå med sättningar. För att ta fram en pålplan så anlitar man ofta en konstruktör.
Inlägget Så undviker och fixar du sättningar i huset dök först upp på .