Allt fler funderar på att en gång för alla ta tag i sin krypgrund och göra sig av med det dåliga rykte som krypgrunden har. Man vill inte oroa sig för fuktskador och liknande på sin torpargrund. Många gör detta som ett alternativ till att skaffa sig en krypgrundsavfuktare. Därför vill många renovera sin krypgrund och göra om torpargrunden till en gjuten platta.
Att renovera krypgrunder genom att gjuta en betongplatta i krypgrunden är inte det enda sättet man kan renovera torpargrunder. Läs även här hur du kan renovera din krypgrund.
Symptomen på en krypgrund som mår dåligt
- Mögel och doft i krypgrunden
- Angripna golvbjälkar
- Felplacerade hjärtväggar

Angripna golvbjälkar
Ett av de vanligaste problemen i en krypgrund är att trä och annat organiskt material angrips av fukt och skapa stora problem.
Frågor jag fått om angripna golvbjälkar.
Mögel och doft i krypgrunden
Ofta kommer det dofter och odörer från krypgrunden. Mikrobiell påväxt på organiskt material i krypgrunden leder till dofter.
Ett sätt att renovera krypgrund – konvertera den till en betongplatta

När du ska ändra din krypgrund till en platta på mark liknande konstruktion så är det viktigt att veta om ett antal saker. Det är det den här artikeln syftar till att hjälpa dig med.
Att göra om din torpargrund till en platta är inget litet projekt. Ombyggnaden av en torpargrund innefattar många olika steg som behöver gås igenom och precis som med allt annat så finns det utrymme för att du ska kunna göra mycket av arbetet själv. Våra artiklar ska hjälpa dig som vill göra detta projekt själv att faktiskt göra så mycket som möjligt själv och därmed ha möjligheten att få ner den totala byggkostnaden.
En sak som du behöver veta är att när du renoverar din torpargrund och lägger nytt isolerat betonggolv så kommer det vara svårt att bo i detta hus så länge projektet fortskrider.
Går det att gjuta igen en torpargrund

- Du behöver en fullgod dränering. Hur en dräneringslösning ska fungera kan du hitta här. Har du några som helst problem med dräneringen bör du åtgärda detta först. Det som händer om inte dräneringen är tillräckligt god är att grundbalken kommer att bli exponerad för stora fuktpåkänningar och då kan konstruktionen äventyras. Vill det sig illa kan fukten leta sig in i konstruktionen. och genom ytan där cellplasten möter grundmuren kan den vandra uppåt tills den möter syllen. utsättas för hög fuktlast.
- Du behöver se hur markfukt historiskt påverkat en krypgrund. Hur ser förhållandena ut i din krypgrund. Är det fuktigt behöver du se detta som ett extra riskmoment och vidta åtgärder för att förhindra markfukten. Om krypgrunden är torr och fin efter 20 års användande kommer krypgrunden troligen inte ha fuktproblem sen heller.
Gjuta platta i din krypgrund
Bryta upp golvet i huset
Om du ska göra en krypgrundskonvertering börjar man med att bryta upp golvet inne i huset för att blottlägga krypgrunden. Man bryter då dels upp golvet men även golvbjälklagen. Kontrollera dock innan dessa sågas av att de inte är endel av den bärande konstruktionen.
Frågor jag fått om att bryta upp golvet ner till krypgrunden.
Gräva ur krypgrunden
Du behöver i detta steg gräva ur krypgrundens inre så du blottlägger hela krypgrundens kantbalk. När du grävt ur krypgrunden är det dags att förbereda för det dränerande materialet. Du behöver på något sätt få ner det dränerande materialet/makadamen ner i krypgrunden. Det kan man exempelvis göra genom att lägga bräder eller liknande ner från ett fönster. Brädorna får sedan utgöra en ramp varpå du kan schakta ner makadamen ner in i huset och ner i krypgrunden.
Lägg ut plastfolie för att stoppa markfukt

Lägg ut dränerande material

Cellplast – grundisolering läggs ut i krypgrunden

Lägg ut den vattenburna golvvärmen i krypgrunden

Läs mer om vattenburen golvvärme för krypgrunder här.
Köldbryggebrytare längsmed krypgrundens kantbalk
En köldbrygga uppstår om din krypgrunds kantbalkar är oisolerade och du sedan gjuter en betongplatta på cellplasten och denna betongplatta läggs med direktkontakt med kantbalken. Eftersom köldbryggan skapas mellan krypgrundselementet och betongen så lägger man en cellplastbit intill krypgrundselementen. Då bryts köldbryggan. Därav namnet, köldbryggebrytare.
Gjuta platta i krypgrunden – ditt nya betonggolv

Om du inte har ändrat planlösningen och därmed fått nya lastfördelningar som ska bäras upp av betongplattan så behöver du inte armera betongen utifrån höga punktlaster. Däremot behöver man armera betongplattan så inte betongen får sprickor. Armeringen är inte bara till för att ta upp laster utan behöver även armera pga betongens dåliga hållfasthet inne i plattan.
Du behöver troligen en betongbil för det handlar om en cirka 5-10 cm tjock betongplatta. På en 100 kvadratmeter husgrund så blir det cirka 5-10 kubik betong och det är mer man blandar för hand. Man kan ju gjuta betongplattan ett rum i taget eller liknande och då kan man faktiskt gjuta med betong som du blandar själv. Men ur ett kostnadsperspektiv är det tveksamt att det lönar sig.
När du gjutit ditt cementgolv i torpargrunden så behöver du låta betongen stå och torka ur ordentligt.
Detta eftersom betong som gjuts i torpargrunden måste få tid att brinna ordentligt.
Cellplastkvaliten spelar mindre roll
När man ska gjuta en platta på mark så behöver cellplasten vara av en kvalitet som är relativt hög, oftast över 100. När du ska gjuta igen en krypgrund till en platta så behöver du inte ha samma kvalitet. Det räcker med en cellplastkvalitet på s80.
Kostnaden för att gjuta igen torpargrund
Kostnaden för att renovera din krypgrund genom att gjuta in torpargrunden kommer uppskattas i denna artikel så fort vi genomfört vår pågående undersökning.
Nackdelar med att gjuta igen din krypgrund
Det finns nackdelar med detta sätt att renovera din krypgrund.
- Du behöver normalt sett evakuera huset under projektet. Det är ju ett klart minus.
- Du gjuter in avloppsrör och andra vvs detaljer. Det är en av fördelarna med krypgrunden. Det är enklare att laga och fixa avloppsrör i en krypgrund än i en betongplatta eftersom de är fria och inte ingjutna.
Vanliga frågor göra om torpargrund
Hur undviker du köldbrygga i den nya plattan
Som vi beskrivit ovan är det viktigt att man inte skapar en köldbrygga i det gjutna golvet. Se ovan.
Hur påverkar grundvattennivån dina planer för krypgrunden
Grundvattennivån påverkar krypgrunder, men även andra grundtyper givetvis. Läs mer här.
Andra frågor och svar om att gjuta igen din krypgrund
Vi får löpande frågor in till oss om att gjuta igen din krypgrund eller närbesläktade frågor. Här är de frågor som är relevanta.
- Isolera mullbänk
- Syllbyte och fukt i krypgrund
- Förstärka min gråstensmur
- Undvika kondens i syll gjuta igen torpargrund
- Kondensbesvär i torpargrund
- Konvertering från torpargrund till gjuten platta
- Åtgärder för att förbättra torpargrund
- Fukt i krypgrund
- Hälften källare och hälften krypgrund
- Gjuta platta under timmerhus?
- Renovera krypgrund i kolonistuga
- Gjuta en enklare platta i en befintlig torpargrund/krypgrund
- Golvisolering av äldre stuga
- Kostnad fungerande krypgrund i torp
- Renovera golv i Skånelänga
- Byta från trä till betonggolv
- Bör jag gjuta betonggrund i krypgrund?
- Ny grund i gammalt stenhus
- Gjuta gamla träbärlinor
- Icke ventilerad torpargrund med fuktproblem
- Behövs sula för bärande innervägg
- Fylla krypgrund med hasopor
- Tips och råd inför köp av fritidshus
- Isolera golv i hus med torpargrund
- Underlag, isolering mellan betongplatta och laminat
- Gjuta platta på mark innanför stengrund
- Torp betonggolv
- Gjuten golvplatta tidigt 80-tal
- Golvvärme -krypgrund
- Ny grund under gammal byggnad
- Ersätta trall med sula i krypgrund
- Gjuta nytt golv i jordkällare
- Ny platta i gammal stengrund
- Grund inför ombyggnation av en gammal bod
- Renovering av krypgrund
- Gjuta platta inne i hus
- Göra om krypgrund till betongplatta i Löddeköpinge
- Renovera golv i torpargrund nära Trelleborg
- Vattenburen golvvärme till renovering av Älvsbyhus
Inlägget Göra om torpargrund till en betongplatta – gjuta igen din krypgrund dök först upp på .